Bespaartips

 

Warmte

 1. Zorg dat er goede zonwering aanwezig is bij gebruik van airco, anders moet het apparaat de extra zonnewarmte ook koelen.
 2. Breng tochtstrips aan bij kieren en naden van buitenkozijnen. Door tochtproblemen te reduceren stijgt de gevoelstemperatuur. Een investering in tochtprofielen zal zich het eerste jaar al terugverdienen.
 3. Maak in de lente-, herfst- en winterperiode zoveel mogelijk gebruik van “gratis” warmte d.m.v. de zoninstraling. Belemmer dit niet door zonwering
 4. ’s Avonds in de winter kunt u een isolatielaag voor de ramen schuiven: de gordijnen. Dat zorgt dat het gebouw ’s nachts minder afkoelt.
 5. Het ontbreken van isolatie van leidingen leidt tot onnodige verliezen van warmte. Voor onderhoud of uitbreiding van systemen wordt isolatie vaak verwijderd. Het is zinvol om regelmatig de isolatie van leidingen na te lopen en waar nodig te herstellen.
 6. In de zomervakantie kan de waakvlam van geiser of cv-ketel uitgelaten worden. Overleg dit met het bedrijf dat het jaarlijks onderhoud verzorgt.
 7. Door de verwarming één graad lager te zetten is ongeveer 7 procent op uw energierekening voor verwarmen te besparen. Voor een gemiddeld huishouden is dit ongeveer € 100 per jaar

 

Electriciteit

 1. Vervang verlichting door hoog frequente verlichting. Hierdoor zijn minder armaturen / TL buizen nodig. Dit zorgt voor een besparing op het stroomverbruik tot 30%.
 2. Verlichting uitschakelen in pauzes en buiten les-/werktijden of aanwezigheidssensoren plaatsen.
 3. Schakel bij het naar huis gaan apparaten helemaal uit in plaats van ze in de standby-stand te zetten. De stand-by stand vraagt ook energie.
 4. Screensavers voorkomen doorbranden van beeldschermen, slimmer is om de standby functie in te schakelen. Het scherm gaat na instelling van tijd automatisch op zwart. Om dit in te stellen klikt u op ‘Energiebeheer’ in het configuratiescherm.
 5. Let er op dat een koelkast niet onnodig in de zon of naast een radiator staat. Als het vakantie wordt, is dat een mooi moment om de koelkast te ontdooien. Het kost veel energie om aangekoekt ijs bevroren te houden. Laat de stekker tijdens de vakantie uit het stopcontact. Zet wel de deur op een kier ter voorkoming van schimmel.
 6. Controleer af en toe de rubbersluitingen van de koelkastdeur, zodat geen koude lucht weg kan lekken.

Water

 1. Laat kranen niet onnodig lopen en repareer lekkende kranen.
 2. Breng spaarknoppen aan op de toiletten.
 3. Zet een perlator (een waterbesparend onderdeel) op veelgebruikte kranen en waar niet noodzakelijk een grote hoeveelheid water uit hoeft te komen.
 4. Sproei planten op warme dagen zo laat mogelijk, dan verdampt er minder water.

CV ketel

 1. Een slecht onderhouden en vervuilde cv-ketel veroorzaakt storingen. Hierdoor daalt het rendement. Door het geregeld onderhouden van uw ketel bespaart u uiteindelijk aanzienlijk op uw energiekosten.
 2. Ontlucht regelmatig uw cv verwarming. Lucht verzamelt zicht in de radiatoren en in de CV ketel. De ruimte die met lucht gevuld is wordt niet verwarmd en beïnvloed uw rendement negatief. Regelmatig ontluchten bespaart dus ook energie.
 3. Zet de thermostaat een uur voor u vertrekt of naar bed gaat op 13 – 15 graden. Het huis koelt dan niet te snel af en kan zonder extra energie weer opwarmen.